Lezing/cursus ‘Familiegeschiedenis schrijven’

yael taco groen jurk liggendFamilie … je zou er een boek over kunnen schrijven. En waarom doe je dat eigenlijk niet? Omdat je niet weet waar te beginnen. Omdat je niet weet hoe te schrijven. Maar dat kun je leren!

OVER DE LEZINGEN BIJ DE BOEKHANDEL:

Het idee om een familiegeschiedenis te schrijven, ontstond twintig jaar geleden. Maar het zou tot 2012 duren voor ik begon. Vanaf dat moment reisde ik met mijn moeder, Inge Brainich von Brainich-Felth, langs de oorlogsplekken uit haar jeugd. Alleen naar Indonesië wilde ze niet mee. Over de ontstaansgeschiedenis van mijn familieroman, De oorlog van mijn moeder,  en over de do’s and don’ts van een familiegeschiedenis schrijven vertel ik tijdens mijn lezing in boekhandel en museum. Heb je nog vragen, mail me dan: vinckx@nrc.nl

In 2015 en 2016 was ik onder meer in deze boekhandels, bibliotheken en musea: Van Stockum Leiden, De Drukkerij Middelburg, Kooyker Leiden, Dominicanen Maastricht, Stumpel Almere, Van der Meer Noordwijk, De Nieuwe Boekhandel Amsterdam, De Omslag Delft, Colofon Arnhem, Gianotten Tilburg, Veenendaal Amersfoort, Readshop Hazerswoude, Van Stockum Den Haag, Verkaaik Gouda, Hijman Ongerijmd Arnhem, Historisch Museum Rijswijk, Marinemuseum Den Helder, bibliotheek Haarlem, bibliotheek Amstelveen.

Def omslag Vinckx

OVER WORKSHOPS & SCHRIJFCURSUS:

Ken jij een prachtige geschiedenis in je familie, of is jouw eigen leven één groot verhaal, en wil je daarover schrijven? Volg dan mijn cursus Familiegeschiedenis schrijven, bij het LAK in Leiden (onderdeel Universiteit Leiden) en bij Parnassos in Utrecht (onderdeel Universiteit Utrecht). Met deze cursus kun je je ook storten op het schrijven van een bedrijfs- of een stadsgeschiedenis.

In 2017 zal ik aan mijn volgende boek werken, over de Nederlandse captain of music industry Willem Venema. Over de opkomst van een van Nederlands bekendste poppromoters, de gekte van de muziekindustrie en vijftig jaar pop in Nederland. Omdat ik me moet concentreren op mijn nieuwe boek, geef ik voorlopig geen cursussen. Waarschijnlijk geef ik in 2018 weer eendaagse workshops Familiegeschiedenis schrijven, via NRC Academie, en langere cursussen.  Hier, op deze website, houd ik je op de hoogte.

WAT LEER JE?

In deze workshop is er aandacht voor de praktische kanten. Waar haal je je informatie vandaan? Hoe interview je familieleden? Hoe orden je hun verhalen? Voor wie ga je schrijven? Maar bovenal besteed ik aandacht aan het schrijven. Tenslotte moeten alle anekdotes, brieven, documenten samenkomen in één groot, mooi verhaal. Maar hoe maak je spanningsbogen? Waar versnel je het verhaal, waar neem je juist gas terug? Wanneer zet je de dialoog in? En wat laat je ze dan zeggen?

WIE BEN IK?Foto: Taco van der Eb

In 1991 begon ik bij NRC Handelsblad, als stagiair van Geert Mak. In de daaropvolgende jaren deed ik voor NRC tientallen interviews, zocht ik honderden verhalen uit en schreef ik even zovele artikelen. In 1999 kwam mijn eerste boek uit, Mensensmokkel (Meulenhoff);  in 2004 volgde mijn tweede, Joegoslavië achter de schermen (Prometheus). Daarin verhaal ik over de levens van de mensen die ik tijdens mijn correspondentschap in Joegoslavië tegenkwam.

WAT SCHRIJF IK?

Mijn nieuwe boek, een familieroman, is in april 2015 bij uitgeverij Cossee verschenen. De oorlog van mijn moeder  is het ongelooflijke verhaal van mijn moeder, Inge, en haar vader, marineofficier Carl Brainich von Brainich-Felth. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt Inge samen met haar Indische moeder en broer op drift in Nederland. Inges vader, een bekend marineofficier, is dan al afgevoerd als krijgsgevangene naar Oekraïne. Het gezin weet niet of hij nog leeft.

Na de oorlog staat hij plots op de stoep. Maar rust wordt het gezin niet gegund. Al snel vertrekt het naar Nederlands Indië, waar Inges vader het commando over een marineschip krijgt waarmee hij de binnenwateren van ‘opstandelingen’ moet ‘zuiveren’.  Voor Inge is Indië een groot, soms ook angstig avontuur, voor haar moeder is het een verschrikkelijke desillusie; Indië lijkt, na Jappenkamp en Bersiap, in niets meer op haar geboorteland.

Als Nederland de onafhankelijkheidsverklaring tekent, neemt Inges vader een beslissing die zijn leven, en dat van zijn gezin, dramatisch zal veranderen …