Wie is Yaël Vinckx?

Yaël Vinckx is journalist, schrijver en presentator. Ze werkt momenteel aan haar vierde boek, over de opkomst van captain of music industry Willem Venema, de gekte van de muziekindustrie en vijftig jaar pop in Nederland. Daarnaast schrijft ze artikelen, met name  voor NRC, en ook voor Elle en HP/De Tijd. Ze is een van de bedenkers van de eerste Independent Bookstore Day in Nederland. Ook presenteert ze de culturele talkshow Podium Pitch. Eerder interviewde ze artiesten in het NRC Café op North Sea Jazz. Ten slotte geeft ze workshops Familiegeschiedenis schrijven.

Yaël Vinckx is een allround journalist. Vanaf 1992 werkt ze voor NRC Handelsblad, als verslaggever, muziekjournalist en correspondent in voormalig Joegoslavië. Over die laatste, hectische periode, waarin ze de oorlog in Kosovo, de revolutie in Servië en de burgeroorlog in Macedonië versloeg, schreef ze het boek ‘Joegoslavië achter de schermen, afscheid van een land’, (Prometheus, 2004).

In de jaren negentig maakte ze naam met reportages over (illegale) immigratie en mensenhandel. Die ervaringen bundelde ze in het boek ‘Mensensmokkel‘ (Meulenhoff, 1999)

Haar laatste boek, de familieroman ‘De oorlog van mijn moeder’ is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van haar moeder en opa, marineofficier Carl Brainich von Brainich-Felt. (Cossee, 2015)

Momenteel werkt ze aan haar nieuwe boek ‘Volgens Willem. Een onbeschofte geschiedenis van rock in Nederland’. Over de opkomst van een van Nederlands bekendste poppromoters: Willem Venema. Anekdotes over popsterren en hoe ze zich achter de schermen gedragen. En een verhaal over livemuziek. Hoe een hobby een business wordt en een business een industrie. In die industrie doen de aandeelhouders hun intrede, en met hen komen de juristen en de personeelsfunctionarissen. Gezamenlijk verdrijven ze Willem, die poppromoter van het eerste uur.

‘Volgens Willem’ verschijnt in januari 2018 bij Atlas Contact en wordt gepresenteerd op Eurosonic/Noorderslag.

Yaël gaf in 2015 en 2016 diverse cursussen en workshops Familiegeschiedenis schrijven, onder meer bij het LAK (Universiteit Leiden) en bij het NRC Debatcentrum in Amsterdam.

Yaël Vinckx (1968) woont samen in Leiden en heeft twee kinderen.

Portretfoto’s op deze site: Taco van der Eb