Sharon Jones: God was my rehab

sharon jones nrc

Sommige mensen die ik interview, laten een diepe indruk achter. De Amerikaanse soulzangeres Sharon Jones was een van hen. Toen ze voor het eerst op North Sea Jazz optrad, interviewde ik haar voor NRC. Deze zomer stond ze weer op North Sea Jazz. En ging ik weer kijken.

FRAGMENT UIT God was my rehab

Naar het succes heeft Sharon Jones niet alleen verlangd, ze heeft er ook hard voor gewerkt. Gezongen heeft ze altijd, als kind in de kerk en als tiener in allerlei bandjes. Vanaf haar twintigste zong ze op bruiloften, en dat deed ze jarenlang. Op die bruiloften, zei bandleider Gabe Roth van The Dap-Kings eens over haar, heeft ze haar podiumervaring opgedaan. ‘Ze is jarenlang betaald om ervoor te zorgen dat iedereen het naar zijn zin had.’

Hard werken was het wel. Overdag werkte Jones als bewaker in een New Yorkse gevangenis en als bijrijder op een geldwagen, ’s avonds zong ze op bruiloften en partijen. ‘Ik heb naar mijn moeder gekeken’, zegt ze daarover tijdens een interview in Amsterdam. Haar moeder die zes kinderen baarde, die na de dood van haar man de kinderen alleen opvoedde en als dienstmeid werkte.

Haar voorbeelden zijn Marva Whitney, Aretha Franklin, Lynn Collins. Ook zag ze James Brown regelmatig optreden, bij haar in de buurt. Hij is dan ook onmiskenbaar aanwezig in haar muziek; in de machtige uithalen in haar stem en in haar vraag en antwoordspel met de achtergrondzangeressen. En niet te vergeten in Jones’ shows, waar ze zingt, schreeuwt en het publiek opzweept op een manier die onvermijdelijk herinneringen oproept aan de in 2006 overleden Godfather of Soul.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Sharon Jones zingt en vertelt zonder gene over haar dagelijkse lief en leed. Over haar voorlaatste liefde bijvoorbeeld. ‘Hij zette me constant in de hoek. Zei dat ik een echte baan moest zoeken, als zangeres immers verdiende ik niks. Uiteindelijk verliet hij me, op een dinsdag, zonder iets te zeggen. Het viel me toen zwaar om liefdesliedjes te zingen. Muziek is altijd verbonden geweest met mijn persoonlijke leven, met teksten over goud en geld heb ik niets. Dat heeft niets met mij te maken. De liefde wel.’

Natuurlijk, er waren door de jaren heen meer mensen die zeiden dat ze het nooit zou maken. ‘Ik ben vaak afwezen. Ik was te dik, te donker en, na mijn vijfentwintigste, te oud. Maar ik heb altijd in mezelf geloofd, met de hulp van God.’

YouTube voorvertoningsafbeelding