Nieuw begin voor oude liefdes

broken relationship nrc

Wie liefdesverdriet heeft, kan terecht in het Kroatische Museum of Broken Relationships. Persoonlijke objecten herinneren er aan voorbije affaires. Voor NRC en Next vloog ik naar Zagreb.

FRAGMENT UIT: Nieuw begin voor oude liefdes

Wat zou jij achterlaten in het Museum of Broken Relationships? Dat is de eerste vraag die opdoemt als je door het museum loopt of, zoals nu, als je van het bestaan van het museum hoort. Zou het een herinnering zijn aan het gelukkige begin, als je van opwinding alleen nog tomatensoep en vanillevla eet, als je steeds jouw Facebook checkt om te zien of hij iets heeft achtergelaten? Of is het een herinnering aan dat bittere einde, als je van ellende weer alleen tomatensoep en vanillevla eet, en als je steeds zijn Facebook checkt?

Het idee is even simpel als geniaal; het Museum of Broken Relationships toont voorwerpen uit verbroken liefdesrelaties, ingebracht door de ex-geliefde zelf. Die schrijft er ook een tekstje bij dat naast het object komt te hangen.

De kunst zit ’m niet zozeer in de objecten als wel in de teksten. Intrigerende miniromans zijn het, met spannende cliffhangers en goed geplaatste oneliners. Ze tonen alle fasen van liefdesverdriet: van ongeloof via verdriet en razernij tot, ten slotte, ironie. Logisch, meent oprichter Drazen Grubisic. ‘Mensen die hier een voorwerp brengen, sluiten een periode af.’ Een museumbezoek als een therapeutische sessie.

In de Kroatische hoofdstad Zagreb, waar het museum ruim een jaar geleden is geopend, liggen de voorbeelden voor het oprapen. Het verdriet van de antieke sleutel. ‘Je gaf me iedere dag cadeautjes […] Bracht mijn hoofd op hol, wilde alleen niet met me vrijen. Ik begreep pas hoeveel je van me hield toen je gestorven was. Aan aids.’

bijlDe razernij van de blauwe bijl. ‘Ze kwam twee weken later terug voor haar meubels. Ik had die netjes bij elkaar gelegd… in kleine hoopjes hout gehakt. Ze nam haar rotzooi mee en verliet mijn appartement voorgoed.’

De ironie in het flesje intiem-shampoo. ‘Mijn moeder gebruikt het nu om glazen te poetsen. Werkt geweldig, zegt ze.’

Het sarcasme in de string van snoep. ‘Hij bleek even goedkoop als zijn cadeaus te zijn.’

De spot in het doosje liefdeswierook. ‘Werkt niet.’