Joegoslavië achter de schermen

joegoslavie schermen

Dusko Tubic heeft de opkomst van Slobodan Milosevic in het oude Joegoslavië aan den lijve ondervonden. Hij gelooft niet dat het studentenverzet een eind zal maken aan de heerschappij van de dictator. Maar in het najaar van 2000 breekt dan toch de revolutie uit in Servië. Dusko mist de volksopstand; hij is op dat moment op vakantie in Spanje, waar hij zich verbijt achter een margarita.

Xhabir Derala en zijn vrienden, een groepje Albanese en Slavische Macedoniërs, zien de oorlog ook niet aankomen. Avond aan avond tuimelen zij gebroederlijk van hun barkruk in café Medium. Maar als de oorlog begint, valt de etnisch gemengde vriendenkring binnen twee weken uit elkaar.

In Joegoslavië achter de schermen beschrijft Yaël Vinckx de oorlogen in het voormalige rijk van Tito; de aanloop, de strijd, de wederopbouw, de verzoening – al blijft die verzoening meestal uit. Het boek geeft inzicht in de verschillende fases van de strijd en beschrijft de invloed van het geweld op het dagelijks leven.

Yaël Vinckx was tussen 1999 en 2003 correspondent voor onder meer NRC Handelsblad en Radio 1 in Joegoslavië.

IN DE MEDIA

Uitzending radioprogramma Kunststof  (2 aug. 2004)

‘Ze krijgt geen antwoord, wel veel inzicht in de complexiteit van de regio die ze doorkruist.’  Nederlands Dagblad (25 juni 2004)

‘Yaël Vinckx informeerde zich terdege, stelde de goede vragen en schreef een uitstekend journalistiek boek.’ (De Gelderlander, 15 juni 2004)

‘Haar boek is gelukkig meer dan een bloemlezing of samenvatting van de verhalen die ze in de loop der jaren schreef voor NRC.’ (Leeuwarder Courant, 27 aug. 2004)

‘Als wij Vinckx mogen geloven – en daar geeft haar prachtige boek alle aanleiding toe – dan zijn we de komende eeuw nog niet van Joegoslavië af.’ (NRC Handelsblad, 23 juni 2004)

BESTELLEN

Bestel Joegoslavië achter de schermen