Het boek en het Boek

christelijke boekrepoGoed nieuws! De boekenbranche verkeert weliswaar in zwaar weer, maar de christelijke boekhandel zit in de plus, dankzij hits als het nieuwe Liedboek. Voor NRC Handelsblad ging ik op reportage, in Zeeland. „Dat onze klanten minder op internet zitten, is een zegen.”

 

FRAGMENT UIT:  Het boek en het Boek

Ruissens clientèle is over het algemeen streng gereformeerd, net als hij. De mannelijke klanten komen op donderdagavond of zaterdag, „want die werken”. Ze kopen theologische boeken, en non-fictie. Ook de boeken van de Nederlandse Ted Dekker, die christelijke thrillers schrijft, zijn populair. De vrouwen komen doordeweeks. Voor zichzelf kopen ze Lynn Austin, de Amerikaanse veelschrijfster over sterke vrouwen die steun vinden bij God; voor hun tienerkinderen nemen ze de boeken van W. Schippers. Deze 42-delige reeks, die werd geschreven in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, wordt nu opnieuw uitgegeven door De Ramshoorn. Maar al zijn omslag en taal gemoderniseerd, de boodschap is de oude gebleven. Jongens gaan het slechte pad op maar keren uiteindelijk terug in de schoot van gemeenschap en geloof. Het is het verhaal van de verloren zoon, in verschillende varianten, een veilig Godsbeeld.

En toch: in vele opzichten zijn de christelijke en de reguliere boekenmarkt aan elkaar gelijk. Wouters: „We moeten harder werken voor minder geld. En we moeten vindingrijker zijn”. In de tuin voor haar Boekenmolen staat een gedemonteerde helikopter („bleek een goedkoop speeltoestel te zijn”); in de avonden organiseert ze lezingen en leeskringen. Haar leeskringen bogen zich recent over De Woongroep van Franca Treur, Stoner van John Williams en De opstanding van Tolstoj.