Fiscus, denk na, je stuurt de zzp’er de bijstand in

zzp artikel nrc

 

In NRC maakte ik me boos over de aangekondigde jacht van de fiscus op de zzp’er.  Want je kunt zelfstandigen zonder personeel wel hun VAR-verklaring ontnemen – hun opdrachtgever neemt ze daardoor heus niet in vaste dienst.

FRAGMENT UIT: Fiscus, denk na, je stuurt de zzp’er de bijstand in:

Komt een vrouw bij het UWV. ‘Hoe oud bent u’, vraagt de beambte van de uitkeringsinstantie. ‘Vierenveertig’, antwoord de vrouw. ‘Dan heeft u geluk’, glundert de man. ‘Pas vanaf vijfenveertig bent u moeilijk of zelfs onbemiddelbaar.’

Nee, dit is geen grap. Even tevoren is de vrouw ontslagen bij het bedrijf waar ze twintig jaar werkte. Vaste banen liggen niet voor het oprapen en dus gaat ze als zelfstandige zonder personeel, als zzp’er aan de slag. Als pleister op de wond biedt haar oude werkgever aan dat ze over een half jaar twee dagen in de week voor hem kan komen werken, als zzp’er. Dat is heel gebruikelijk in veel branches. De vrouw is opgelucht. Ze heeft haar eerste klus.

In eerste instantie heeft ze zich gemeld bij het UWV voor een werkloosheidsuitkering. De eerste drie maanden van haar uitkering praat ze met een computer. Nu zit ze tegenover een heuse beambte. De man: ‘Waarom begint u niet voor uzelf?’ De vrouw: ‘Dat dacht ik ook. En omdat ik toch thuis zat, heb ik alvast een aantal mensen uit mijn netwerk gemaild.’ Het gezicht van de man betrekt: ‘Dat is nou jammer. Want dat betekent dat u feitelijk al met uw eenmanszaak bent begonnen, u heeft namelijk aan acquisitie gedaan, en daarom mag u niet meer mee doen aan onze starterscursus.’

Nee, dit is nog steeds geen grap.

Laat de overheid de jacht op de zzp’er staken. En laat ze in plaats daarvan, samen met werkgevers en kleine zelfstandigen, nu eens bedenken hoe we flexibele arbeid in de toekomst op een reële manier inrichten. Dat heeft ook een pragmatische kant. Want je kunt duizenden zzp’ers wel hun VAR-verklaring ontnemen – hun opdrachtgever neemt ze daardoor heus niet in vaste dienst. De zzp’er is zijn opdrachten kwijt en de fiscus haalt ‘zijn’ miljoenen dus nog niet binnen. Maar het UWV mag wel meer bijstandsuitkeringen geven. Kies maar uit welke ruif de zzp’er moet eten.