Botox? Dat moet u lekker zelf weten

botox nrcDe kritiek op vrouwen die botox gebruiken of plastische chirurgie ondergaan, is niet mals. Terwijl ze dat lekker zelf moeten weten. Want vrouwen zijn baas over eigen lichaam – en dat recht geldt niet alleen de buik op het moment dat daar een ongewenst leven in groeit. Dus: Botox? Dat moet u lekker zelf weten!

 
FRAGMENT UIT: Botox? Dat moet u lekker zelf weten

Mannen die hun uiterlijk met behulp van sportschool, tatoeages of botox boosten, krijgen zulke kritiek minder. Kijk maar eens naar rockicoon Paul McCartney. Daags na het veelvuldig beschimpte tv-optreden van Yolanthe Cabau bij RTL Late Night verscheen hij bij The Tonight Show van Jimmy Fallon. Had Sir Paul een chemische peeling ondergaan die zijn wangen deed blozen als die van een pasgeboren baby? En had hij zijn oogleden nu laten liften? Ik keek na afloop van de uitzending op Twitter. Het was er doodstil. Nee, voor mannen geldt: pas als het echt uit de hand loopt, worden zij onderdeel van spot – zie Mickey Rourke.

Gaat het echter om gelifte vrouwen, dan spuit de hoon uit alle hoeken. Van rechts tot links, van conservatief tot liberaal, van man tot vrouw. Want denk niet dat dit louter een seksismekwestie is; dat alleen mannen Yolanthe de maat nemen. „Rustig aan nou jongens” twitterde Yvette Neuschawanger-Kars, ‘trotse moeder van drie prachtige meiden’. „Ik denk dat Yolanthe zelf ook schrok toen het verband eraf werd gehaald.” Met zulke ‘vriendinnen’ hebben vrouwen (en het feminisme) geen vijanden nodig.

Mogen dan alleen beroemde vrouwen zich cosmetisch laten opereren? Nee hoor, dat moeten alle vrouwen helemaal zelf weten. Bent u ongelukkig met uw overhellende oogleden, hangende boezem of putten in uw dijen – zet het mes of de spuit erin! Zolang u de ingreep van uw eigen geld betaalt en niet van verzekeringsgeld. En zolang u zich goed informeert. Anders moeten wij straks voor uw lekkende Franse PIP-implanten betalen en dat vind ik ook weer zonde van het publieke geld.

Voor het overige telt: vrouwen zijn baas over hun eigen lichaam – en dat recht geldt niet alleen de buik op het moment dat daar een ongewenst leven in groeit. Gek eigenlijk dat feministen zich dáár niet druk om maken.