Soms werk ik voor mensen, soms voor pixels

next middendorp opnieuwDe Nederlandse choreograaf David Middendorp (37) mengt moderne dans met animatie. Het resultaat is adembenemend. In Nederland stond hij op festivals als Oerol en Lowlands, maar echt lukken wilde het niet. Sinds Middendorp de finale van America’s Got Talent bereikte, is hij beroemd in de VS. Disney klopt al aan de deur. En hij gaat een voorstelling maken in Las Vegas. Zijn werk is adembenemend. Ik sprak hem voor NRC Next.

 

FRAGMENT UIT: Soms werk ik voor mensen, soms voor pixels.

In New York ging het er anders aan toe dan in Aalsmeer. De producers huurden een theater voor Middendorp, de haastig uit Nederland ingevlogen extra animatoren en de Amerikaanse dansers Nick en Rachel, om te oefenen. „Die repetitieruimte alleen al was groter dan het Lucent Theater in Den Haag.”

Ze lieten een vloer leggen, zorgden voor projectoren en beamers. En toen een van de computers van Middendorp crashte, brachten ze binnen de kortste keren een nieuwe.

Bedacht David Middendorp iets bijzonders, dan zetten zij het neer. Binnen enkele dagen werd een hele wand met twaalf deuren gebouwd, waar de Nederlanders weer hún 3D-deuren op projecteerden. Op die panelen projecteerden ze vervolgens danseres Rachel. Zo stond het frêle meisje tijdens de tv-uitzending in elf deuropeningen tegelijk, terwijl de ‘echte’ Rachel door de twaalfde deur het podium op tuimelde.

YouTube voorvertoningsafbeelding