De kwestie van de veredelde kleerhangers

veredelde kleerhangers

Mag een fotomodel van 1.80 meter minder dan zestig kilo wegen? En moet een overheid zich wel bezighouden met hoe een vrouwenlichaam eruit hoort te zien? Toen de Israelische regering besloot het gewicht van fotomodellen aan banden te leggen, schreef ik daar een artikel over in NRC Handelsblad.

FRAGMENT UIT: De kwestie van de veredelde kleerhangers

De Israëlische wetgeving is een initiatief van parlementslid Rachel Adato, samen fotograaf en modellenagent Adi Barkan. Barkan werden de ogen geopend, zo vertelde hij aan The New York Times, toen in 1997 een meisje hem vroeg wat ze moest doen om op een topmodel te lijken. De vijftienjarige woog op dat moment amper veertig kilo. Adata: ‘Er is geen tijd om zoveel mensen op te voeden. De verandering moet aan de mode-industrie worden opgelegd.’

Er klinkt ook terughoudendheid – soms uit onverwachte hoek. De feministische website The Sisterhood, ‘where Jewish women converse’: ‘Het is niet de taak van de Israelische regering – of welke regering dan ook – om te reguleren hoe vrouwen er uit moeten zien.’

En dan is het vraag of wetgeving werkt. In 2006 deed Spanje te dunne modellen in de ban. In 2010 volgde Australië met wetgeving over hun gewicht. Veel heeft het nog niet mogen baten. De wet wordt nauwelijks nageleefd, en bovendien: Madrid, Sydney en Tel Aviv maken niet de dienst uit in de modewereld. Dat doen Parijs, Milaan, New York en Londen.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Het Nederlandse model Ananda Marchildon kan zich wel vinden in de Israëlische wetgeving; zij werd ontslagen omdat haar heupomvang 94 in plaats van 90 centimeter mat. Maar ze at dan ook meer dan andere modellen, die tegenover Fox News bekenden bolletjes katoen te eten om hun maag te vullen. En daarbij: wie kijkt er nu eigenlijk naar die te dunne modellen? Amerikaans onderzoek toont aan dat mannen liever naar ‘echtere’ en dus wat dikkere vrouwen kijken. Zou te maken hebben met het instinct tot voortplanting. Kijken vrouwen dan graag naar een uitgeklede versie van de eigen soort? Daar laat wetenschappelijk onderzoek zich niet eenduidig over uit. Maar het lijkt er wel op.